WhatsApp Image 2017-09-21 at 20.30.17_15_630x420

El manifestPer la llibertat de premsa i per totes les llibertats” #FreePressCatalonia” ha estat elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils juntament amb l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Som Atents, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), el Sindicat de la Imatge (UPIFC), l’Associació Catalana de Premsa Comarcal ( ACPC) i el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya.

El nostre col·lectiu Drassanes per la República Catalana també ha signat el Manifest i va recolzar l’acte en suport a la llibertat de premsa i d’expressió d’ahir dijous 21 de setembre a Barcelona, davant el Col·legi de Periodistes.

manifest_freepresscatalonia
Mònica Terribas i Jordi Évole presentant el manifest.

A la concentració es va llegir el manifest que compta amb més de 2.000 adhesions entre associacions representatives dels mitjans de comunicació, entitats i ciutadania en general. Els encarregats de llegir el manifest foren els periodistes Mònica Terribas i Jordi Évole.

Al manifest es denuncien “dinàmiques repressives amb motiu del referèndum de l’1-O en relació als mitjans de comunicació per part dels aparells judicials de l’Estat, sota els auspicis i amb el beneplàcit del govern espanyol.” Per això, s’exigeix “la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la feina dels periodistes, empobreixen la qualitat dels mitjans, retallen llibertats i amenacen principis democràtics essencials” reconeguts per la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i per la constitució espanyola.

Igualment, el manifest subratlla com, en els darrers dies diverses associacions professionals han rebut denúncies de periodistes que han estat coaccionats, obligats a identificar-se durant la cobertura d’esdeveniments d’interès públic, pressions a les redaccions i advertiments judicials.

Aquests fets signifiquen “un atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació” –continua l’escrit-, i afegeix: “No es poden erosionar els drets fonamentals de la llibertat d’expressió i d’informació” i els mitjans públics i privats tenen el deure i el dret de treballar amb llibertat per a poder fer-se’n ressò.

Per això, i d’acord amb els principis deontològics, el Grup de Periodistes Ramon Barnils i les organitzacions del manifest exigeixen “la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la seva feina, empobreixen la capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels mitjans per emetre continguts publicitaris, i amenacen drets fonamentals”.

Anuncis