cropped-logonewdrc.jpg

COMUNICAT

Suport al manifest impulsat pel Grup Koiné

Cal situar la llengua al centre del debat constituent

– Drassanes per la República Catalana vol fer pública la seva adhesió al manifest “Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent” impulsat pel Grup Koiné i signat per nombrosos lingüistes, filòlegs, periodistes i agents vinculats al món cultural, i que va ser presentat en societat al Paranimf de la Universitat de Barcelona el passat 31 de març.

– Considerem que aquest manifest ha posat damunt la taula un tema que incomoda la “classe” política. Tanmateix, és essencial afrontar amb decisió i determinació el paper de la nostra llengua en la nova República Catalana.

– Els càlculs polítics d’uns i la por d’altres fan passar com a òptima una situació que no fa més que condemnar el català a una eutanàsia lenta i programada. Des del nostre col·lectiu pensem que cal situar la qüestió de la llengua al centre del debat constituent. I aquest manifest ho ha aconseguit.

– Tampoc no ha calgut esperar gaires hores per rebre l’allau d’articles en pro i en contra d’unes tesis que només pretenen que la llengua catalana assoleixi el nivell de normalitat inherent a qualsevol llengua nacional: el de “la” llengua, principal i necessària en una societat que, naturalment, serà multilingüe.

– L’estatus que finalment es donarà a la llengua catalana i com es garantirà el respecte a la resta ja s’està debatent i hem de ser clars en aquesta qüestió. Es pot estudiar la no oficialitat de cap llengua junt amb un estatus de territorialitat per a la llengua pròpia, i respecte i protecció per a la resta, fins i tot alguna especificitat per al castellà. Però sota cap concepte es pot consentir perpetrar nosaltres mateixos l’assassinat del català per inanició, fent oficials el català i una de les altres 200 llengües que es parlen al país, encara que sigui majoritària. No podem ignorar que aquesta majoria és el fruit d’una imposició secular que s’ha acabat consolidant gràcies a la política bilingüista que, en tots aquests anys d’autonomisme, ha degradat el català.

Drassanes per la República Catalana,

Països Catalans, 05 d’abril de 2016

info@drassanesxlarepublica.cat

@Drassanes

facebook: Drassanes per la Republica Catalana

http://www.drassanesxlarepublica.cat

Descarrega-te’l en pdf